Spinatfuglen - Esbjerg Journalistklub

Gå til indhold

Spinatfuglen

Om klubben > Historie

Mit kendskab til Spinatfuglen

Spinatfuglen opstod ved klubbens 75 års fest. Den gives til et medlem, som har gjort sig særlig bemærket. Læs stifteren, afdøde redaktør Egon Hansens personlige beretning her.


Af Egon Hansen

Redaktør Elin Hansen var født i 1897 som søn af redaktør, borgmester Carl Hansen. I 1936 blev han ansvarshavende redaktør for Skive Folkeblad.
Han var en yderst anset redaktør og skrev et meget smukt dansk.

Det medførte, at han, der var formand for den radikale redaktør-forening en periode og medlem af Dansk Pressenævn, fik overrakt den lokale æresfigur, Spinatfuglen kaldet.

Jeg har ladet mig fortælle, at han var gift med Dorthe Strøm fra
1922 og at han havde en søn (men ikke med konen) ved navn Hans Bolby. *(1)

Samme Bolby blev mange år efter ansøger til en stilling på VESTKYSTENs Esbjerg-redaktion.
I telefonen gav han en masse oplysninger, og da han senere præsenterede sig, antog jeg ham, skønt han ikke var nogen vårhare.
I løbet af nogen tid viste det sig, at ikke alt gik efter Bolbys hoved. Han stoppede på VESTKYSTEN og dukkede en dag, da jeg var ene hjemme, op i mit hjem i Hjerting.

Det viste sig, at han havde Spinatfuglen med sig.
Den havde han fået efter sin fars død, og da han frygtede for sin egen fremtid, mente han, at jeg burde have Spinatfuglen, fordi jeg skrev både et smukt dansk, som han sagde, og desuden i mine ps'er også mindede ham om hans far.

Jeg blev rørt og tog mod Spinatfuglen.

Senere blev jeg formand Esbjerg Journalistklub, og det slog mig forud for 75 års jubilæet, at Spinatfuglen ikke skulle glemmes ved min død. Så jeg fik den tanke, at figuren, der minder meget om Gantzel, af formanden hvert år kunne skænkes til låns et år til en, som havde gjort sig særlig bemærket i formandens øjne. Den første modtager var derfor Peter Møller Nielsen...

Med venlig hilsen
Egon Hansen

*(1)
Fra Jytte Bolby, Silkeborg, har vi modtaget følgende præcisering til dette afsnit:
Det var nu konen der havde en søn, men ikke med Elin Hansen. Dorte og Elin fik en datter Karen Strøm Hansen, der også var journalist.
Sønnen er Hans Emil Bolby. Hans rigtige far døde, da han var ca. 2 år, og Dorte bliv gift med Elin Hansen.
Hans købte navnet Bolby, da han under krigen var kunstmaler på Bornholm. Navnet stammer fra Bolbygård, der ligger på Bolbyvej ved Klemensker. Hans Bolby's anden kone bor stadig i Esbjerg.


Spinatfuglens historie

Det var Egon Hansen, der lancerede Spinatfuglen ved 75-års jubilæumsfesten i Esbjerg Journalistklub. Siden har det været reglen, at formanden i forbindelse med vinterfesten skænker Spinatfuglen til et medlem, som i formandens øjne har gjort sig særligt bemærket.

Der er altså vide rammer for motiveringer. Tendensen de første år var dog, at prisen gik til medlemmer, der i løbet af året havde vist god vilje med mere eller mindre storslåede planer, som imidlertid havde det med ikke at blive til noget. Spinatfuglen fik sålede et skær af kvajepris.

De seneste tre år er prisen blevet tildelt personer, som på en eller anden måde havde vist stil, men ingen formand er forpligtet af de forrige formænds ideer med Spinatfuglen. I princippet er der frit slag. Formanden skal bare give Spinatfuglen til et medlem, der har gjort sig særligt bemærket set med formandens øjne.

Peter Møller Nielsen var den første modtager.

Desuden har Spinatfuglen været hjemme hos:
Tonny Rask
Erik Haldan
Egon Hansen
Bent Elm-Larsen
Karen Sloth
Bo Bechsgaard
2003 - Peter Orry
2004 - Lotte Lambæk
2005 - Peter Bjerg Poulsen
2006 - Terkel Ærø Hansen
2007 -
2008 - Holger Bundgaard
2009 - Per Guldberg Klausen
2010 - Poul Bjelke Laursen

Enkelte har fået Spinatfuglen to gange.

Om selve figurens historie findes ovenstående brev fra nu afdøde Egon Hansen. Det brev er et klenodie, som bør gemmes.

Januar 2002
Opdateret 4.1.2012

Tilbage til indhold