Kamber og borgerjournalistik - Esbjerg Journalistklub

Gå til indhold

Kamber og borgerjournalistik

Arrangementer > 2008

Når læserne selv skriver avisen

Hvis chefredaktør Mikael Kamber fra JydskeVestkysten havde forventet en tilbagelænet forsamling, da han onsdag 12. marts holdt oplæg i Bogtrykmuseet, måtte han tro om igen. Aftenens vært var Vestkystens Seniorklub, som venligt havde lukket Esbjerg Journalistklub med ind, og denne bastante blanding af nutidens og fordums journalister skulle vise sig alt andet end ukritisk over for aftenens spændende, prekære emne: JydskeVestkystens nye satsning på borgerjournalistik.

”Man kan kalde det journalistik på villavejsniveau. Eller journalistik på matrikelnummer. Jeg vælger at kalde det at se verden fra sin hoveddør” sagde Mikael Kamber om mediehusets nyfundne guldæg. Borgerjournalistikken går ud på, at alle indbyggere i avisens område inviteres til at skrive artikler til avisens hjemmeside www.jv.dk. Emnet er frit. Sproget er frit. Kvalitetsniveauet er frit. Målet er, at få borgerne selv til at tage ud i de hjørner af lokalsamfundet, som avisens ”rigtige” journalister sjældent får besøgt og på den måde skabe en hyperlokal avis. Så hyperlokal, at man en dag skal kunne slå sin egen adresse op på avisens hjemmeside og få præsenteret de nyheder, som forgår lige henne om hjørnet. Med weekendens bal på kroen som tophistorie.


Journalistik så tæt på kræver dog flere borgerjournalister end de godt 1300 sydjyder, der siden lanceringen 8. januar i år har meldt sig ved tastaturet. JydskeVestkysten får for tiden mellem 30 og 50 indlæg om dagen fra sine nye borgerjournalister, og selvom chefredaktøren gerne ser dét tal fordoblet nogle gange, er godt tilfreds. Hjemmesiden har fået flere klik efter de uprofessionelle artikler, og tilmed vælges de bedste borgerjournalist-artikler hver dag ud og kommer i avisens spalter. Den slags giver sparer kroner på avisens lønbudget, og den økonomiske gevinst lægger Mikael Kamber da heller ikke skjul på: ”Jeg har ikke – i disse tider – råd til at ansætte en masse journalister til at holde styr på alle de helt lokale begivenheder. På den her måde får vi frigjort en glimrende ressource. For eksempel skrev journalisten Henriette i Sønderborg tidligere en hel side i Sønderborg-udgaven hver dag. I dag redigerer hun, for der kommer borgerjournalistik siden. Det er da super”.

Lige så begejstret fortalte Mikael Kamber om, at det er helt op til borgerjourna-
listerne, hvad de skriver om og hvordan. Det betyder godt nok, at borgerjournalistikken så ikke kun bliver et mediegennem-
brud for Rinkenæs og Darum, men også for madopskrifter, parkeringstips og have-idéer, men det ser Mikael Kamber ikke noget problem i, og i øvrigt må tærsklen sættes lavt for at løbe projektet i gang, mener chefredaktøren.

Tilbage til indhold