Karsten Lund: Kunsten at give sig god tid - Esbjerg Journalistklub

Gå til indhold

Karsten Lund: Kunsten at give sig god tid

Arrangementer > 2010

Kunsten at give sig god tid på 1.30 minut

I reportagerne på TV2 har Karsten Lund med den afdæmpede, næsten meditative stemmeføring for længst skabt sin helt egen stil. Han insisterer på, at billeder skal tale i stedet for ord, når de bedre formidler en historie eller en stemning. Derfor kan man til nyhedsfolkenes fortvivlelse opleve, at han holder kæft i 11 sekunder under reportagen fra en celeber begravelse i Skagen og 19 sekunder, mens redningsfolk kæmper for at finde overlevende efter jordskælvskatastrofen på Haiti. Det er længe i et indslag på 1.30 minut.

Journalisten og forfatteren Karsten Lund var 14. april gæst i Esbjerg Journalistklub, hvor han i over to timer krydsede mellem sine to professionelle tilværelser med samme ubesværethed som i dagligdagen hjemme på Fyn. Kombinationen af et forfatterskab med foreløbig syv bøger og vagterne på tv-stationen har det 56-årige mediemenneske praktiseret de seneste 18 år, og han trives med den.

- Tanken om refugier og tre måneder uden telefon og tv fylder mig med skræk, lød en af hans pointer.

Humoren som våben


Vekselvirkningen mellem fakta og fiktion passer ham fint, og fra tv-arbejdet hentede han inspiration til sin seneste bog, Skrønen om Erkan, der udkom for få uger siden. Ideen opstod af den rørende historie om grønthandlerdatteren Yildiz Erdogan fra Esbjerg, som i 2007 blev valgt til Folketinget for Socialdemokraterne.

I fiktionens verden blev det til historien om tyrkiske Erkan, der i 1969 lægger en familietragedie bag sig og emigrerer fra den anatolske højslette til fiskerbyen Esbjerg og opnår succes. Han martres dog fortsat af sin fortid og lysten til hævn. Det problematiske kulturmøde med Danmark og det danske skattesystem skildres med humor og intensitet, for der er litteratur nok, som dyrker traumer, kriminalitet og mislykket integration.  

Karsten Lund valgte af flere grunde Esbjerg som udgangspunkt for sin historie. Dels kan han godt lide byen med det relative fravær af formaliteter og fine uddannelser, og dels er den entreprenante by selv bygget op af fremmedarbejdere tilbage i 1880'erne.

Otte medlemmer deltog

Da Erik Haldan havde frigjort sig fra familiemiddagen ved sin egen fødselsdag, kom han og fik de sidste tre kvarter af faglig café-arrangementet på Underground med, og dermed var vi otte medlemmer. Bo Bechsgaard lancerede i et ordrigt indlæg begrebet "delikat koketteri", og Mai Møller Christensen og Kurt Henriksen gødede forfatterspiren ved at spørge ind til Karsten Lunds arbejdsfacon. Han kunne berolige med, at en arbejdsdag som forfatter ikke overstiger fire timer. Og så har han endda givet sig god tid, ligesom han gør i nyhedsindslagene på tv. Den forrige bog, Den amerikanske sømand, med udgangspunkt i hans elskede fødeby, Skagen, var 12 år undervejs.

- Den store forskel er, at du som forfatter kan bestemme det hele selv, siger Karsten Lund.   

Bemærk: Dette er et forsøg med video på hjemmesiden.
Vi arbejder på at optimere kvalitet, hastighed og lydkvalitet.
Fotograf: Holger Bundgaard

Foto: Holger Bundgaard

Tilbage til indhold