Formandens beretning - Esbjerg Journalistklub

Go to content

Main menu:

Formandens beretning

Referater > 2014 > Generalforsamling
Beretning for Esbjerg Journalistklub 2014

Esbjerg Journalistklub har siden sidste generalforsamling igen været gennem et år præget af fremgang. Både i medlemstallet og – heldigvis -  i fremmødet til vores arrangementer.

På medlems-siden har det været en forsigtig fremgang, men dog en fremgang efter et 2013, der var  præget af konsolidering, hvor vores fokus var rettet mod at udtænke arrangementer, der kunne appellere til  den brede skare vi er.
Sådan har det også været i 2014. Vi har ikke i speciel grad været optaget  af at tiltrække flere medlemmer – udover, at der til hvert arrangement er blevet sendt gæste indbydelser ud. Og det har da også givet pote.

Medlemstallet var op til sidste generalforsamling -  50. I dag kan kassereren opregne 56 medlemmer i kartoteket. Men med en fremgang på papiret på godt 10 procent er der en iboende risiko for, at det let kan gå tilbage eller at nogle forviklinger med PBS havde betydet, at kassereren undervejs frygtede, at vi ikke havde alle med eller stod til at miste nogen. Vi HAR sagt farvel til nogle medlemmer  –  bl.a. nogle der naturligt har meldt sig ud pga. flytning og arbejde. Til gengæld har vi også på det seneste oplevet at nye kolleger har meldt sig ind.

Og ser vi på arrangementerne… så har vi planlagt og indbudt til 6 arrangementer incl. Vinterfesten i januar og altså sidst her i mandags – arrangementet med Corydon og hans Spindoktor.                                                       
Fem arrangementer er blevet gennemført  – et arrangement – jule-fyraftens-arrangementet - blev aflyst pga. for ringe tilmelding.

Det kan vi så til gengæld heldigvis ikke sige om de andre arrangementer …

Siden sidst
Bestyrelsen startede året med at rydde op efter en vellykket vinterfest, hvor 26 feststemte gæster havde været Vild Med Dans og oven i hatten fået en oplevelse af de sjældne.                                                                                  
Ikke alene havde vi for første gang i mange år levende musik:                                                                               
Klubben havde inviteret en af byens helt unge journalister, Ninna Andreasen, der iført guitar og sprød vestjysk vokal  optrådte med numre fra sit debutalbum: Barske Banaliteter. Det vakte jubel.  

Ligesom Preben Madsens  5 retters menu  + desserter manifesterede at han er manden med maden til vores fest igen i år.

På vores første møde i bestyrelsen bød konstitueringen kun på en enkelt ændring efter, at Kim Westphal havde afløst Lene Weber i bestyrelsen.  Anne Hedegaard er fortsat næstformand, Lars Stokbro er vores utrættelige kasserer, Yvonn Tittel er den flittige sekretær.              
Formand  –  det er mig og jeg genopstiller når jeg er på valg i år.

Til Året der gik …
Som jeg har sagt i tidligere beretninger - så ”er det på arrangementernes styrke, at klubben skal leve og overleve.”
Det betyder, at hvis vi skal blive ved med at være attraktiv for vores medlemmer og måske tiltrække nye medlemmer, så kræver det , at vi har noget betydningsfuldt  – fagligt, socialt og kulturelt – at indbyde medlemmerne til. Og gerne være først med det sidste.

Jeg synes - helt ubeskedent - at det igen er lykkedes for bestyrelsen at stable nogle arrangementer på benene der har – i al fald en vis – bundklang blandt medlemmerne.
Målt i tørre tal lyder det sådan her:

26 havde tilmeldt sig Vinterfesten – i år bliver vi 31 om bordet.
                                                                                                                      16 var med da vi i maj besøgte Den Store Esbjergenser, Kurt Skov og Gyrithe.  
                                                                                                                       17 var med til lands og til vands under Tall Ships Race i august.
                                                                                                                      36 mennesker var med til snigpremieren på                               ”EKSTRA BLADET – udenfor citat”                                                      (heraf var 10 ganske vist gæster fra JV – men stadig 26 medlemmer –  det er næsten rekord i min formandstid)
                                                                                                                              15 medlemmer fik en litterær oplevelse da vi i oktober holdt Bogforum med Thomas Vestergaard og Ole Bruun.                                                                   
Og i mandags kom 22 af 24 tilmeldte til arrangementet med Bjarne Corydon og Spin

Når alt er taget i betragtning … tidspunkter , travlhed , ________ så er det langt hen ad vejen et rigtig flot fremmøde – medlemstallet taget i betragtning.

Holder niveauet
Og tager vi den målt i ”kvalitet” – efter målestokken fagligt, socialt og kulturelt så synes jeg vi holder niveau:

La’ os ta’ det sociale, som gerne skal være et element, en rød undertråd og fællesnævner ved alle arrangementer. Men selvfølgelig fuldtonet i
Vinterfesten.

Den er en unik social tradition og alle der kommer virker, som om de oprigtigt hygger sig og får snakket med hinanden på kryds og tværs.        Og godt for det !!                                                                                                  Jeg ville lyve hvis jeg sagde, at jeg var helt tilfreds med fremmødet :        31 gæster i år – 26 kom sidste år … det synes jeg var i underkanten, når vi ser på det udtræk vi stiller med.                                                                          Men måske er det her, omkring de 30 deltagere, vi bare skal forvente ..  40 ville lyde bedre taget i betragtning, at det er med ledsager – og det er da en fantastisk platform med mulighed for at mødes – ikke mindst måltidet

Sådan et – et måltid, altså - fik vi også da vi var bag kulisserne på det store Tall Ships Race.

Et imponerende set-up med 100.000-vis af gæster på havnen, hvor vi fik en håndholdt tur, guidet rundt blandt skibene af Mr. Esbjerg-events,   Villy Grøn ham-selv, der havde sat sin tid af til netop os. Undervejs mødte vi søulke og sønner og på kajerne, blandt andre Nationalparkens formand og det regionale samarbejde Sydvestjyske Smagsoplevelser, stod klar med beretninger og branding af Vadehavet og ikke overraskende var det vores hus-kok , (det kan vi heldigvis snart kalde Preben Madsen) , der havde vundet opgaven at vise hvad Vadehavsregionen kan opbyde af kulinarisk kvalitet. Men måske husker de fleste i virkeligheden bedst sejlturen med de tapre Redningsfolk, der tog os på en enestående sejlads – med høj fart helt ud til sejlskibene og listende ind langs kajerne i havnen.
Fagligt … tja …. Socialt og spændende , i hvert fald

Hjemme hos Mr. Blue Water
Det gjaldt også vores forårsbesøg hjemme i privaten hos Den lille Store Esbjergenser, bag Blue Water,  Kurt Skov og fru Gyrithe.                                                              En ener, der lever op til sit ry og rygte om : rene ord og store resultater.
En berigende oplevelse, tror jeg !
Ekstra Bladet – Udenfor Citat

Men fagligt ..
Fuldtonet fagligt blev det for alvor ved arrangementet i september. Esbjerg Journalistklub havde i samarbejde med Huset den fornøjelse at kunne indbyde medlemmer og gæster til en eksklusiv snigpremiere på dokumentarfilmen:   EKSTRA BLADET – UDENFOR CITAT.                    .  Oven-i-købet havde bladets højtprofilerede chefredaktør, Poul Madsen sagt ja, til at krydse landet for at se og diskutere den sammen med os –  en uge før biografpremieren i København. 36 mennesker var mødt frem (10 af dem var velkomne gæster fra JVs chefkreds) og fik sig en filmoplevelse af de få. En fænomenal flot film. Og en fin faglig debat med en forudsigelig fræk hovedperson. I både filmen og på barstolen bagefter.

Og havde det ikke været fordi kolleger i Kolding efter at ha hørt om vores arrangement – havde snuppet Poul Madsen på sin vej herover .. så havde vi såmænd været først med det sidste !
Bogforum  !                                                                                                             … Ja, så bliver det ikke mere kulturelt ..
Og sådan et har Esbjerg Journalistklub faktisk selv initieret i år :                      JydskeVestkystens mangeårige sportsredaktør/journalist Ole Bruun havde vovet et øje og efter 4 års tilløb taget springet og debuteret som forfatter til romanen ”Spillet Om Spilleren – en fodboldsatire”.
Den slags skal tages alvorligt  ! ! !
Og derfor havde Esbjerg Journalistklub bedt DR-Sportens litterat og belæste cand.mag. , journalisten Thomas Vestergaard om - i bedste Bogforum-stil”, at sætte Ole Bruun i krydsild.                                                  Nede i Varmings Boghandel. Med Stadionplatte og det hele                                                      Og her var vi virkelig først med det sidste !                                                         For faktisk blev klubbens ide og arrangement 10 dage senere kopieret og overført til virkelighedens Bogforum i Bella Centeret i København.                                       Her mødtes de to igen – nu på bogforlagets stand, hvor Thomas Vestergaard udspurgte Ole Bruun, der nu blev sekunderet af Troels Bech.                                                    I Bella Centeret var der dog ingen ”Stadionplatte” …
Julen blev aflyst
I december måtte vi som sagt aflyse Jule-fyr-aftens-øl-arrangementet. ”Synes ikke godt om” skrev Holger Bundgaard på vores FaceBook-side, som også er kommet til i år.
Men på det kulturelle parameter kunne vi se tilbage på at have  præsenteret to af klubbens egne medlemmer, der i årets løb bidrog til kulturen:                                                                                                           Ninna Andreasen, som pladedebutant og Bruun som forfatter.                 
Det er da sejt !

Corydon & Spin
Vores seneste arrangement i mandags med Finansminister,                 Bjarne Corydon og hans spindoktor trak virkelig folk af huse.                                          Med kort varsel havde 24 meldt sig og 22 mødte op en sen og mørk mandag eftermiddag.                                                                                              Måske var det udsigten til et personligt gensyn med den mand, der ved Esbjerg Journalistklubs arrangement 3 år og fire måneder tidligere, for alle havde været ”Den Hemmelige Socialdemokrat” - helt ukendt.                 Men så vupti – tre uger senere var blevet regeringens mest eksponerede minister.                                                                                                                Kendiseffekt – eller ej. Esbjergs toppolitiker leverede i øjenhøjde !
Men fagligt set, synes jeg nu det var et scoop, at spindoktoren, den særlige rådgiver, Sten Kristensen tog skridtet ud i lyset og tog os en tur ind bagved scenetæppet.                                                                                   Det blev næsten spin med spin på … (hvis i forstår, hvad jeg mener)     men helt usædvanligt, det var det !       

100 års Jubilæumsudgivelse
Og nu kommer jeg til det punkt jeg på sidste års generalforsamling sagde havde reddet mig som en mare.
For på generalforsamlingen i 2013 blev der rejst spørgsmål om vi i 2017 skal udgive en bog i anledning af Esbjerg Journalistklubs 100 års jubilæum. Det lød både besnærende og godt. Men efter MANGE drøftelser i bestyrelsen og ved møder om tryk, tid og økonomi er vi i bestyrelsen enige om at skrinlægge – ja, begrave, ideen om en bogudgivelse.
Kort sagt:
Vi har ikke råd til at lave en ordentlig bog, der er klubben værdig.

Den bog vi skulle lave vil blive for dyr.                                                                   Den bog vi har råd til at lave, ville blive for fesen.
Som I har kunnet se af dagsordenen er vi i bestyrelsen helt på det rene med, at vi skal markere Esbjerg Journalistklubs 100 års jubilæum.               Hvad og hvordan vi kan gøre det – overgår til en selvstændig behandling  under dagsordenens punkt 5, men ifølge bestyrelsen - ikke med en bog.

Det kommende år
I bestyrelsen fortsætter vi med vores tema:  Besøg i privaten hos Store Esbjergensere. Årets navn er endnu ikke endeligt udpeget, til gengæld håber jeg, at der igen i år vil være gode ideer på generalforsamlingen og i bestyrelsen til arrangementer, der er attraktive for en stadig større og bredere medlemsskare.
Jeg vil hermed overlade beretningen til debat.

24. januar 2015
Bo Bechsgaard,
Formand, Esbjerg Journalistklub
Back to content | Back to main menu