Pubcrawl på Fanø - Esbjerg Journalistklub

Gå til indhold

Pubcrawl på Fanø

Arrangementer > 2010

Badehoteller, beverdinger - og Bjelke

Det kan godt være, Fanø er for lille et sprogområde til en ballet, men ikke til en pubcrawl. 12. juni stævnede 11 medlemmer af Esbjerg Journalistklub ud i strid vestenvind og blev modtaget af guiden Poul Bjelke Laursen ved færgelejet i Nordby.

Herefter indledte vi fire timers rundtur med Sydtrafiks ruteplan som ramme, og Bjelke øste af den viden, han med egne erfaringer, grundig research og en studietur til øen havde tilegnet sig. Det viste sig at være ikke så lidt. Allerede uden for gourmetstedet Sønderho Kro fra 1722, hvor vi også mødte Mikael Kamber i shorts, kneb det for forsamlingen at fastholde alle de navne, vores talende restaurationsleksikon havde samlet sammen.

Vi fortsatte de få meter hen til Nanas Stue, hvor hele Sønderho var af huse til genåbning efter ombygning. Den langhårede vært, Peter Qvortrup, der ud over at ligne et rockikon vist er yderst ferm i et køkken, gav fadøl, vin og vand til alle - inklusive journalistklubbens medlemmer, og vi solede os i taler og violinspil.

Danmarks grimmeste kryds

Næste stop var Fanø Bad, der i slutningen af 1800-tallet blev udpeget som Danmarks nye kursted og blev et yndet mål for de rige fra Hamborg. Lige indtil en vis brygger Jacobsen i 1903 formastede sig til i fuld offentlighed at trampe på det tyske flag, fordi det hang over det danske, og tyskerne en tid trak sig tilbage. I nyere tid blev stedet erobret af fremskridtspolitikeren Uwe Jensen og storentreprenøren Bøje Nielsen, og i alt sit moderne forfald har Fanø Bad ifølge Bjelke nu Danmarks grimmeste kryds. Og så er det hele vist brændt adskillige gange, kunne vi forstå.

Så er det noget andet henne på Kellers Hotel, som opstod som strandhotel nogle år efter grundkøbet i 1894. Her er sjælen bevaret, ikke mindst efter nu afdøde Knud Svarrer tog hotellet under kærlig behandling for 10 år siden. Vi nød fadøl og vin på Det gule Universitet, hvor Johnny Madsen dagligt holder hof, inden vi måtte bestille et par taxaer for at holde den stramme tidsplan. Vores guide skulle trods alt i land for at spille med Fabulous Underbergs et ukendt sted om aftenen.

Erindringer fra en sandbanke

I Nordby måtte vi vælge. Den kongeligt privilegerede Krogaarden fra 1664 blev fravalgt, og vi slog os ned på Hjørnekroen, der både har heddet Nordby Hotel og noget andet med hotel, inden det blev til den nuværende bodega med stor fladskærm og VM-fodbold. Her havde Bjelke indkaldt et par vidner med kendskab til restaurationslivet på Fanø:

Knud Erik Nielsen, der havde den frækhed at kalde Fanø en sandbanke, inden han lærte øen ordentligt at kende, stod i sin tid bag Madcafeen.  
John Poulsen, kaptajn på A.P. Møller - Mærsks containerskib Svend Mærsk, gav frisk hjemkommet fra Singapore sine observationer fra de 40 år på Fanø, der er gået siden opholdet på navigationsskolen. Han har fortsat ikke glemt den politiske svinestreg, der fratog øen en skole, der på et tidspunkt havde 126 elever og satte masser af gang i værtshuslivet.

Mættet med indtryk drog vi fra øen i små grupper, efterhånden som den sidste fadøl var bundet, og økulleren ramte os. Vi vender tilbage.   

Tilbage til indhold